Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.danskslagtefjerkrae.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Dansk kyllingekød lidt tættere på de kinesiske supermarkeder

En målrettet indsats fra virksomhederne, Landbrug & Fødevarer og de danske myndigheder har givet et gennembrud i bestræbelserne på at få åbnet for eksport af dansk fjerkrækød til Kina.

Efter længere tids målrettet indsats fra virksomhedernes, L&F’s og de danske myndigheders (Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen og ambassaden i Beijing) side, lykkedes det i forbindelse med det nyligt gennemførte statsbesøg i Kina (23. april til 28. april) at få et gennembrud i bestræbelserne på at få åbnet for muligheden for eksport af dansk fjerkrækød til Kina.

Det stort anlagte statsbesøg med regentparret, og 4 ministre, i spidsen viste sit værd, da der i forbindelse med statsbesøget blev underskrevet en såkaldt protokol for fjerkrækød af fødevareminister Dan Jørgensen og hans kinesiske counterpart.

Protokollen blev forhandlet færdig kort tid før statsbesøget, ikke mindst på baggrund af et fact-finding besøg som de kinesiske myndigheder (AQSIQ) gennemførte i Danmark i perioden 2. – 10. april 2014. At dette besøg med meget kort varsel kunne blive til noget, skyldes givetvis, at der var et forestående statsbesøg fra Danmark til Kina.

Underskrivelsen af protokollen er det første væsentlige skridt i retning mod en mulig åbning af eksporten fra Danmark. Protokollen beskriver rammen for de betingelser, der skal være opfyldt, før danske fjerkrævirksomheder kan blive godkendt til eksport til Kina.

Og nu går man så ind i en mere teknisk fase, hvor de kinesiske myndigheder (CNCA) skal beslutte sig for at komme til Danmark for at lave inspektion på hver enkelt af de danske virksomheder, som ønsker at blive godkendt til eksport af fersk fjerkrækød.

Parallelt med dette, forhandler de danske myndigheder med de kinesiske myndigheder (AQSIQ) om ordlyden af det veterinærcertifikat, der skal bruges, når der er blevet godkendt danske virksomheder, og man er klar til at eksportere.

Det er svært at give et bud på, hvor lang tid der går inden den første container med dansk fjerkrækød lander i f.eks. Shanghai. Men der er ingen tvivl om, at jo flere aftaler og protokoller der bliver lavet mellem Danmark og Kina inden for de forskellige sektorer, og jo flere gange kineserne har været i Danmark og set det danske system i relation til, hvordan vi håndterer dyresundhed og fødevaresikkerhed, jo tryggere føler kineserne sig ved det danske system. Og jo hurtigere vil det gå med at få åbnet for flere produktområder.

Men man skal huske, at der gik 6 år fra protokollen for varmebehandlede svinekødsprodukter blev underskrevet, til de første 3 danske virksomheder blev godkendt (af CNCA) i forbindelse med statsbesøget her i april 2014.

Jens Munk Ebbesen