Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.danskslagtefjerkrae.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Sektorchefens Klumme …

Skal vi til at have flere forskellige racer og/eller produktionsformer i den danske slagtekyllingeproduktion?

Ved en workshop omkring dyrevelfærd i fjerkræproduktionen i juli i år fremlagde Professor i Bioetik, Peter Sandøe det synspunkt, at der er brug for flere slags kylling i de danske supermarkeders kølediske. ’Der bør være en valgmulighed, ligesom der er på æg, hvor man kan vælge mellem buræg, skrabeæg, æg fra fritgående høns og økologiske æg', sagde han.

En ny rapport, der er lavet i samarbejde mellem Københavns -og Aarhus Universitet, understøtter Peter Sandøes synspunkt. Rapporten beskriver en undersøgelse af mulighederne for at udvikle en dansk velfærdskylling med bedre dyrevelfærd end konventionelle slagtekyllinger, og som prismæssigt er en mellemting mellem konventionel og økologisk kylling. Konklusionen var, at der er et marked for en såkaldt velfærdskylling.

Det er ikke kun i Danmark, at der går snak om, at der skal være et bredere sortiment af kyllingekød markant, fordi forbrugerne har en stigende interesse for øget dyrevelfærd hos kyllinger.

Direktøren for Hubbard i det nordlige Europa, Sydafrika og Israel, Paul van Boekholt, fremlagde, ved den nyligt afholdte generalforsamling i den europæiske brancheorganisation for fjerkrækød a.v.e.c., sit syn på differentieringen af slagtekyllingemarkedet i Europa. Han var af den opfattelse, at der vil være behov for mindst tre typer af kyllinger i fremtiden

  • en standard slagtekylling, der opdrættes indendørs til omkring 35 dage
  • en lignende kylling, der vokser langsommere med lavere belægningsgrad for at nå slagtevægt på omkring 56 dage
  • en slagtekylling til fritgående produktion, der når slagtevægt på 80 eller flere dage

Der er allerede flere initiativer i gang i Danmark. DanHatch overvejer at tage den langsomt voksende race Ross Rowan Ranger ind i ’sortimentet’ og slagterierne har lanceret flere nye produkter som Enghavengård Hanekylling og Majs+ kyllingen.

Så mon ikke, der snart er et udvalg i kølediskene, som vil glæde Professor Sandøe? Fremtiden er ikke så sort, som den har været.

Birthe Steenberg

bsb@lf.dk

mobil: 24631673