Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.danskslagtefjerkrae.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Landbrug & Fødevares halal-seminar den 3.-4. juni

Danske fødevarevirksomheder oplever i disse år en markant stigende efterspørgsel efter danske fødevarer eller ingredienser til fødevareproduktion i vækstcentrene i særligt Asien og Mellemøsten.

I forhold til de muslimske forbrugere er der et krav om, at fødevarer skal overholde ofte strikse regler om halal-standarder, hvilket kan være en markant udfordring for danske virksomheder især på grund af de mange uensartede halal-standarder, der eksisterer fra land til land.

Der har derfor været øget behov for særlig fokus på de spilleregler, der gælder i disse lande i forhold til standarder for halal-produkter. Ved at være på forkant med udviklingen, og sikre at danske produkter opfylder de skrappeste krav til halal-standarder, sikres også en klar førerposition i forhold til at udnytte det enorme handelspotentiale, der ligger på disse markeder.

På den baggrund havde Landbrug & Fødevare som første initiativ i det netop etablerede halal-netværk inviteret den Malaysiske halal-myndighed JAKIM til et to-dages halal-seminar i Århus. Seminaret havde ca. 35 deltagere fra fjerkræ-, oksekøds-, og ingredienssektoren, hvor JAKIM præsenterede det globale halalkoncept med særlig fokus på det malaysiske halal-regelsæt, der regnes for at sætte den højeste globale standard for halal. Den malaysiske halal-standard handler dybest set om at sikre bedst mulig dyrevelfærd og fødevaresikkerhed i hele værdikæden og kan i store træk sammenlignes med det europæiske koncept om fødevaresikkerhed i ”fra jord til bord” lovgivningen. Dertil kommer et omfattende krav om dokumentation af procedurer og sikkerhed for, at der ikke findes spor af svin eller alkohol i fødevarerne. 

Seminaret gav virksomhederne en god indføring i de specifikke komplekse malaysiske halalregler samtidig med, at der var en god dialog med JAKIM om konkrete emner, hvor virksomhederne fandt, at der var behov for præcisering af standarderne eller regler som virkede overflødige.

JAKIM betonede, at deres halal-standard bygger på erfaringer fra Australien og New Zealand og dermed kan betragtes som en global “one size fits all” standard. Det var derfor også en øjenåbner for JAKIM at komme til Danmark og lære om den europæiske fødevareproduktion, der på en række punkter udføres under andre produktionsmæssige rammer end i Australien. JAKIM tog således imod det input virksomhederne kom med og fandt på den baggrund, at der kunne være behov for at tilrette den malaysiske halal-standard, således at den i højere grad tilgodeså den europæiske fødevareproduktions mulighed for at kunne blive godkendt til eksport til Malaysia. Landbrug & Fødevare vil i løbet af efteråret følge op i forhold til JAKIM for at følge deres arbejde med at revidere den malaysiske halal-standard.

 


The guest from Malaysia from left Mr. Mohd Suhaimi bin Mohd Yusof, Senior Assistant DirectorJaime Yong, Commercial Advisor, Royal Danish Embassy in Kuala Lumpur, Ms. Ahlami binti Abdullah Akhili, assistant Director and Mr. Fakarudin bin Mas'od, Principal Assistant Director

 

 

Stig Munck Larsen