Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.danskslagtefjerkrae.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Sektorchefens Klumme …

Det er ikke så ofte, at den danske slagtekyllingeproduktion finder vej til medierne ... men det skete i DR’s Madmagasin den 7. april i år.

Det er ikke så ofte, at den danske slagtekyllingeproduktion finder vej til medierne ... men det skete i DR’s Madmagasin den 7. april i år. Hvis man gik glip af udsendelsen – og gerne vil se den, er der en mulighed her: https://www.dr.dk/tv/se/madmagasinet/madmagasinet-25

Foromtalen af programmet lød: 99,6 % af de kyllinger vi producerer er konventionelt opdrættet. Men hvordan har de det egentligt? Og kan man smage forskel på konventionelle kyllinger - og så dem på friland?

Programmet viste hvordan den danske konventionelle produktion foregår ved et interview med formand for Erhvervsfjerkræsektionen og Fjerkræraadet Martin Hjort Jensen, der foregik i et af hans kyllingehuse, hvor der på optagedagen var 28 dage gamle kyllinger.

Martin Hjort Jensen og hans kyllinger gav seerne et rigtigt godt indblik, hvordan den konventionelle kyllingeproduktion i Danmark foregår. Det blev blandt andet understreget at slagtekyllinger ALDRIG har været opdrættet i bure i Danmark, samt at der er gjort et stort arbejde for at forbedre dyrevelfærden ved at nedbringe forekomsten af trædepudesvidninger væsentligt.

Udsendelsen viste også frilandsproduktion– optaget  under besøg i Frankrig på en af de frilandsproduktioner, Løgismose importer kyllinger fra. Der var en noget subjektiv smagsbedømmelse af kyllinger med forskellig opvækst – og desuden var der udtalelser fra Dyrenes Beskyttelse samt Landbrug og Fødevarer. 

I programmet blev der spurgt til, hvorfor der ikke er oprettet frilandsproduktioner og lignende i Danmark. Dertil blev der svaret, at der jo er forsøgt mange forskellige tiltag i løbet af de sidste 15-20 år – som eksempler kan nævnes Skrabekyllingen og Bornholmerhanen – men der har været det lille problem, at der ikke har været et tilstrækkeligt stort marked til, at produktionen kunne blive rentabel.

Det er min klare fornemmelse, at der i branchen er en stor vilje til at lave andre produktionsformer m.v. forudsat at de er etisk forsvarlige og forudsat, at det kan give såvel slagtekyllingeproducenten, som slagterierne en ordentlig forretning. Men det kræver jo, at forbrugerne er villige til at betale hvad det koster!

Hvorom alting er - udsendelsen gav en fair fremstilling af den danske branche.

Udgangsbemærkningen fra studieværterne var følgende:  Mads Aamand: Jeg vil anbefale at man går efter kyllinger, der har levet end en måned og har haft plads til at løbe rundt – så smager de bedre. Mette Frisk: Vælger du alligevel en billig standardkylling, så se efter om den er produceret i Danmark. For vi har faktisk strammere velfærdskrav her end i mange andre lande.  

 

Birthe Steenberg
bsb@lf.dk
mobil: 24631673