Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.danskslagtefjerkrae.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Sektorchefens Klumme …

AVEC Generalforsamling i Stockholm (BSB)

Over 150 personer fra alle dele af den europæiske fjerkræbranche (opdrættere, rugerier, slagtekyllingeproducenter og slagterier) var samlet i Stockholm den 2. oktober 2015 til den europæiske brancheorganisation AVEC’s generalforsamling.

Europæisk fjerkrækød lever op til de højeste standarder i verden. Mængdemæssigt er fjerkrækød med mere end 800.000 tons den mest importerede kødtype i EU, og med mere end 1,5 millioner tons eksport kommer fjerkrækød på 2. pladsen i mængden af eksporteret kød.

Det importerede fjerkrækød havner hos de europæiske forbrugere enten som forarbejdede produkter eller via restauranter, cateringfirmaer osv. Da standarderne for indført fjerkræ ikke er identiske med de europæiske standarder er AVEC en kraftig fortaler for obligatorisk mærkning af oprindelsen af fjerkrækød i forarbejdede produkter og i menuer på restauranter så det bliver muligt for forbrugerne at træffe et informeret valg.

Det har indtil nu kun været muligt at opnå EU støtte til markedsføring af fjerkrækød, hvis der var tale om kød fra ekstensivt udendørs opdræt. Mere end 90 % af det fjerkræ, der opdrættes i Europa vokser imidlertid op i konventionelle systemer, og kødet herfra er af en høj kvalitetsmæssig standard. Det glæder derfor a.v.e.c. meget, at de nye betingelser for EU-finansiering af salgsfremmende programmer ikke udelukker fjerkrækød fra den konventionelle produktion.

Kommissionen skal dog sikre, at dette ikke blot er en skrivebordsbeslutning, når der skal vurderes ansøgninger om støtte til diverse salgsfremmende programmer forelagt af de forskellige landbrugssektorer.

Reduktionen af Campylobacter i fjerkræ er en stor udfordring og AVECs medlemmer er stærkt engageret i "jord til bord" princippet, som grundlaget for fødevaresikkerhed i Den Europæiske Union. Der er hos AVECs medlemmer en stor overbevisning om, at den europæiske politik og praksis vil bringe succes i kampen mod Campylobacter som det gjorde mod Salmonella. Fjerkræindustrien anser brugen af kemiske stoffer til dekontaminering af kød som en bevægelse væk fra det europæiske "jord til bord" politik, derfor er AVEC kraftig modstander, at EU godkender en sådan brug, selvom der foregår dekontaminering af fjerkrækød med kemiske stoffer i lande udenfor EU. Den europæiske fjerkræindustri kan slet ikke acceptere, at EU ikke er i stand til - eller villige til - at indføre identiske standarder for fjerkrækød fra tredjelande. Dette påvirker konkurrenceevnen for de europæiske producenter.

Konkurrenceevnen for de europæiske producenter undergraves yderligere af fortolkningen af fødevarehygiejne lovgivningen. Den teknologi og teknik, der anvendes på de europæiske slagterier under produktion af fjerkrækød er kendetegnet ved en høj grad af mekanisering og automatisering. Brugen af maskiner til udbening af kød er en globalt anvendt praksis. Imidlertid har EU-Kommissionen instrueret de nationale myndigheder i medlemsstaterne i ikke at tillade en differentiering mellem mekanisk udbenet (MDM) og maskinsepareret kød (MSM). Devalueringen af en del af vores fjerkrækød efter den europæiske fortolkning medfører lavere indtægter og kan endda resultere i ekstra omkostninger for producenterne i EU-28 ved madspild, hvis mere MSM ender som råvarer til foder til kæledyr.